Media item

Open Beelden (Nederlandse versie)

Video over het project Open Beelden.

Meer

Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Werken uit deze audiovisuele collecties mogen geremixt worden in nieuwe werken.

Gebruikers van Open Beelden kunnen dit nieuwe materiaal vervolgens weer toevoegen aan het platform en daarmee deze beeldbank verder uitbreiden.Op Open Beelden zijn momenteel ruim 2.000 Polygoonitems afkomstig uit het archief van Beeld en Geluid te vinden. Naast de collectie van Beeld en Geluid herbergt Open Beelden portals voor collecties van o.a. de VPRO, het EYE filmmuseum en de Universiteit van Amsterdam.  De collectie groeit continue en er worden wekelijks nieuwe video’s aan Open Beelden toegevoegd.
De toegang tot het materiaal op Open Beelden is gebaseerd op het Creative Commons-licentiemodel. Dit biedt makers van audiovisuele werken de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan en hun werken online beschikbaar te stellen voor diverse vormen van hergebruik. Deze ‘open’ benadering wordt ook in de techniek van het platform doorgevoerd door gebruik te maken van open formaten, standaarden, software en een API. Deze open infrastructuur draagt bij aan grootschalig hergebruik van het materiaal op Open Beelden, bijvoorbeeld binnen Wikipedia.

Open Beelden is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Kennisland.

 

Credits:

Regie, montage en audio: Sebastiaan ter Burg.

Deze video is geproduceerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Kennisland, in het kader van het grootschalige digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst.

Beeld en Geluid herbergt ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek van 1898 tot nu, en maakt zijn collecties toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, creatieve sector, onderwijs en het algemeen publiek. Kennisland werkt aan maatschappelijke vernieuwing en doet onderzoek, geeft advies en ontwikkelt interventies voor een sterke kennissamenleving. Beeld en Geluid en Kennisland zijn beide partner in Beelden voor de Toekomst, een grootschalig digitaliseringsproject waarbinnen vier instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland redden door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek.

Creator:
Sebastiaan ter Burg (regie, montage, audio) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (producent)
Publication date:
1 July 2013
Length:
03:55

Meer

Type:
video
Original format:
 
User:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Tags: