Media item

Open Cultuur Data - data openstellen: masterclass en inventarisatie voordelen en risico’s

Deel 2 van 4 video’s over het Open Cultuur Data netwerk.

Meer

Na de eerste fase van Open Cultuur Data, die resulteerde in 8 datasets en 13 apps, kwamen er steeds meer vragen vanuit de culturele sector over hoe ze data het beste konden openstellen en aanbieden. Dit resulteerde in een masterclass Open Data voor Culturele Instellingen, georganiseerd door Creative Commons Nederland. Hierin kregen de 17 deelnemende instelling antwoord op praktische, technische en auteursrechtelijke vraagstukken. De masterclass werd afgesloten met een hackathon, waarbij ontwikkelaars aan de slag gingen met de opengestelde data.

Daarbij onderzocht Open Cultuur Data wat nu volgens instellingen de belangrijkste voordelen en risico’s zijn van open data. Dit deden we met tientallen erfgoed- en cultuurprofessionals, zowel binnen de masterclass als tijdens een workshop van Digitaal Erfgoed Nederland. Hierbij kwam naar voren dat de belangrijkste risico’s zijn: verlies van controle, foutieve of geen attributie, privacygevoeligheid van sommige data, en verlies van inkomen. De belangrijkste voordelen die genoemd werden zijn: vervullen van de publieke missie en nieuwe kanalen aanboren om mensen te bereiken, verrijking van de data door derden en stimuleren van hergebruik. De conclusie was dat de voordelen zwaarder wegen dan de risico’s.

Meer informatie: http://www.opencultuurdata.nl/ en http://mw2013.museumsandtheweb.com/paper/open-culture-data-opening-glam-data-bottom-up/

Deel 1: Open Cultuur Data - van ad-hoc activity naar solide network
Deel 3: Open Cultuur Data - app competitie: resultaten en lessons-learned
Deel 4: Open Cultuur Data - lessons-learned en toekomstperspectief

Deze video is geproduceerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Kennisland, in het kader van het grootschalige digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst.

Beeld en Geluid herbergt ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek van 1898 tot nu, en maakt zijn collecties toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, creatieve sector, onderwijs en het algemeen publiek. Kennisland werkt aan maatschappelijke vernieuwing en doet onderzoek, geeft advies en ontwikkelt interventies voor een sterke kennissamenleving. Beeld en Geluid en Kennisland zijn beide partner in Beelden voor de Toekomst, een grootschalig digitaliseringsproject waarbinnen vier instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland redden door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek.

Creator:
Sebastiaan ter Burg (regie, montage, audio) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (producent)
Publication date:
24 April 2013
Length:
04:18

Meer

Type:
video
Original format:
 
User:
Petux Petuxovich Petuxov
Tags: